Mézeskalács
2024.11.24

RÖGTÖN PUHA
Hozzávalók
Tészta:
- 8 bögre liszt (pont 1 kg)
- 2-2.5 bögre porcukor
- 3 kk szódabikarbóna
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 1 mézeskalácsos sütőpor (LIDL)
- 40 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg méz
- 5 tojás
Díszítés
- 30 dkg porcukor
- 3 tojás fehérje
- 3 csepp ecet
Elkészítés
- A mézeskalács elkészítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a gőz fölött megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük, és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. Ruganyos tésztát kell kapnunk amit nem kell pihentetni.
- A mézeskalács tésztáját liszttel alaposan megszórt deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal (csillag, angyal, fenyőfa, csengettyű) tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
- A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük.
- Amint kihűltek, azonnal megkóstolhatjuk a mézeskalácsokat, amelyek azonnal puhák és omlósak. Lezárt dobozban hetekig puha marad.
- Nagyon nagy adag, az első képen látható mennyiség lesz egy adagból!
Nézd meg videón, hogyan készül a rögtön puha mézeskalács:
https://youtu.be/8MB9sqpxRmY
.

